Over deze Website

Deze website is opgezet door Jeroen van Craaikamp (zie foto) om drone informatie te delen met de groeiende gemeenschap van Hobbyisten in Nederland & België.

Toen deze site -in 2014- is gelanceerd, was er nog nauwelijks on-line informatie beschikbaar over het vliegen met drones. De weinige drone hobbyisten die er destijds waren, communiceerde onderling vnl via forums, facebook en via mail en zelfs via “de telefoon” :-)

In het begin werden dezelfde vragen regelmatig gesteld door beginnende drone hobbyisten, Het was iedere keer weer zoeken om een eerder antwoord op te zoeken. Vele drone hobbyisten, maakte de overstap naar een professionele carriere en kregen daardoor ook meer professionele interesses en meningen. De drone hobbyisten werden steeds vake overspoeld met teksten/meningen die voor hobbyisten helemaal niet relevant zijn.

Voor de hobbyisten die liever samenvattingen lezen dan avonden lang youtube video’s of lange forum-berichten trails te moeten volgen, is deze site wellicht een uitkomst. Het is de bedoeling om deze site compleet, correct, concreet en up-to-date te houden.

Waar deze site toe gaat leiden is niet bekend. Zolang er meer drone firma’s failliet gaan als dat er succesvol zijn, lijkt een drone carriere geen logische vervolgstap. HobbyPiloot.nl, blijft voorlopig nog een erg leuke hobby.

Jeroen van Craaikamp vliegt sinds 2014 -als hobby- met drones en heeft zich in die jaren op vele manieren verdiept in drones, in de regels en in de toepassing ervan. Hij heeft ondertussen een ROC-Light brevet, een A1/A3 brevet voor de EU en een appart A1/A3 brevet voor de United Kingdom (a.g.v. Brexit). In 2016 was hij part-time CEO van een mini-luchtvaart maatschappij en had hij zijn eigen geregistreerde vliegtuig; de “PH-1RY” (een Inspire-1 Drone).

Tegenwoordig vliegt Jeroen weer alleen als hobbyist, naast een full-time baan in de IT. In ruime omtrek rond Amstelveen -waar Jeroen woont- mag er zonder extra/dure vergunnningen/opleidingen niet met drones gevlogen worden. Jeroen vliegt daardoor met name tijdens vakanties met drones, en dan bij voorkeur in buitenlanden waar de zon vaker schijnt en waar je prachtige plaatjes boven tropische zeeën kan schieten (Jeroen is ook en hobby duiker, en dronen is een prima manier om tijd door te brengen tussen twee duiken door).

Jeroen heeft onlangs zijn zesde drone gekocht: Een DJI Mini-3 Pro. Daarvoor kocht hij al een DJI Mini-2, DJI Mavic-Pro, DJI Inspire-1, en twee DJI Phantom-2’s; één ervan bleek niet “Naar Huis Terug” te kunnen zwemmen :-)

Als je je afvraagt waarom het op deze site eigenlijk alleen maar over DJI Drones gaat? Welnu, daar is het meeste van bekend, veelal op basis van onze eigen ervaring. Daarnaast vliegt ongeveer 70% van de drone hobbyisten tegenwoordig al met een DJI Drone, en vermoed ik dat dit percentage rond kerst 2023 richting 95% zal gaan. Het is de inspanning dus niet waard om informatie te gaan verstrekken voor die enkeling die nog met een Parrot, Walkera, Hubsan of Yuneec drone vliegt, te meer omdat die drones met andere concepten werken en je dus een behoorlijk deel van de site zou moeten dupliceren/aanpasen.