FPV Race Drones

Al sinds de tijd van Davinci willen mensen zelf kunnen vliegen. Voor degene die niet in een vliegtuig willen klimmen maar wel de sensatie van het vliegen willen ervaren, is rond 2014 First Person View (FPV) bedacht voor drones. Er worden beelden door drone camera opgenomen en op real-time basis doorgestuurd naar de console (of de goggle) van de piloot op de grond.

First Person View (FPV) Drones

De mensen die met FPV Drones racen hebben speciale drones en gaan anders met hun hobby om dan de drone hobbyisten die puur vliegen om plaatjes met hun drone te schieten.

De mensen die met een race-drone vliegen, doen dit veelal in groepjes, met zelfbouw drones, die zijn voorzien van een of meer camera’s zodat de piloot op afstand (bijv. met een bril/goggle) mee kan kijken wat je vanuit de drone ziet (oftewel: First Person View, FPV). De drones vliegen nog wel eens ergens tegen aan en daarbij breekt nog wel eens wat. De racers vinden het knutselen en het opvoeren van de drone een deel van de hobby. Het is voor de meesten een sport om harder te vliegen dan 19 m/s en de zelfbouw drones zijn veelal zwaarder dan 250 gram. Omdat deze drones zwaarder zijn dan 250 gram mogen ze niet boven mensen vliegen

Er is de afgelopen jaren een nieuwe category hobbyisten ontstaan die niet aan hun drone willen sleutelen en -in het wild- tussen de bomen, obstakels en heuvels door racen en loopings maken, waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van een goggle. DJI heeft voor deze group de FPV drone serie uitgebracht. De kant en klare DJI FPV drone met een gewicht van 795 gram kan tot 140 km/uur vliegen, waardoor de drone in de hoogste risico categorie is gezet; je mag er -zeker na 2024- echt niet overal mee vliegen.

Naar verluid zal DJI eind augustus 2022 de Avata drone lanceren. Deze drone is het kleinere broertje (met een gewicht van 410 gram) van de DJI FPV drone. In Europa zal je met deze drone dus niet in de open categorie boven mensenmenigtes mogen vliegen. In de de specifieke categorie mag dit – als je de nodige papieren/vergunningen hebt- wel. De Avata lijkt op het eerste gezicht een mooie drone om professionele opnames op grote (overdekte?) festivals te maken.