CAMERA DRONES

Er zijn camera drones in verschillende gewichten, maten, kwaliteiten en prijzen te verkrijgen voor de drone hobbypiloot. Grofweg zijn de camera drones onder te verdelen in “speelgoed”, “mini”, “consumer”, “prosumer” and “professional” drones

SPEELGOED DRONES

Ee zijn drones die puur als speelgoed -voor grote of kleine kinderen- zijn bedoeld en waarvoor geen drone regels gelden (althans: niet in Nederland/Belgie). Ze kosten veelal minder dan twee honderd euro per drone, incl. afstandbediening. De speelgoed drones wegen vaak minder dan 250 gram en zijn niet van een GPS en/of stabilisatie voorzien waardoor het best nog wel lastig is om ze goed te besturen. Sommige speelgoed drones hebben een video camera die je voordat je opstijgt moet aan zetten, de meeste speelgoed drones hebben geen camera aan boord. Bij zo’n speelgoed drone kan je niet op de remote control volgen wat de drone in de lucht ziet. De speelgoed drones worden vnl. binnenhuis gebruikt, tot de drone per ongeluk een dure vaas omgooit, of een huisdier/familielid de stuipen op het lijf heeft gejaagd. Daarna zullen deze speelgoed drones naar buiten verbannen worden waar ze snel in een boom of tuin van de buurman terecht komen.

Deze drones worden niet/nauwelijks door serieuze hobbypiloten gebruikt. Omdat de bediening van een speelgoed drone een hele andere ervaring is als met een onderstaande drones, kan je beter met een drone simulator gaan oefenen als met een speelgoed drone. De speelgoed drone is om mee te spelen.

 

MINI DRONES (< 250 gRAM)

Het merendeel van de huidige drone hobbyisten vliegt met een kleine (MINI) drone om opnames vanuit de lucht te maken. Deze hobbyisten willen veelal wel accessoires kopen maar willen niet meer zelf aan hun drone sleutelen. Er zijn hobby fotografen die een Mini drone hebben toegevoegd aan hun camera kit. Zij maken af en toe eens shots uit de lucht als aanvulling op een normale hobby foto-shoot. Zij vinden het veelal prima om een kleine handzame drone -voor erbij- te gebruiken. Mini drones kosten tussen de vijfhonderd en twaalfhonderd euro per stuk (afhankelijk van het type afstandbediening en de inbegrepen combo-accessoires/batterijen).

Nadeel van een kleine drone (die minder dan 250 gram weegt) is dat de motors niet zo heel sterk zijn en de drone dus niet goed tegen harde (tegen) wind kan. Voordeel van de “kleintjes” is weer, dat deze drone boven steden/huizen/mensen mogen vliegen, maar dan weer niet boven plekken waar je überhaupt niet als hobbyist met een drone mag vliegen. De opnames vanuit hedendaagse kleine drone zijn net zo goed als wat er tegenwoordig uit een goede mobiele telefoon komt. De gimbals die onder de Mini drones hangen tegenwoordig zo goed, dat het ook niet echt meer uit maakt dat de drone zelf in de lucht “fladdert”, op de opgenomen videos zie je daar weinig van.

De huidige Mini drones die (volgens de specificaties van de leverancier) minder dan 250 gram wegen, worden vanaf 1 januari 2024 onder dezelfde regels geschoven als de nieuwere drones die een CE Label gaan krijgen, die minder dan 900 gram wegen en die WEL boven mensen e.d. mogen vliegen.

CONSUMER DRONES

De hobbyist die niet boven mensen wil vliegen en bij ruiger weer wil kunnen vliegen kan een iets grotere/zwaardere (CONSUMER) drone (bijv. een DJI Air 2 van 595 gram) kopen, die ook iets meer functionaliteit aan board heeft en 5.4K video’s kan schieten en rondom sensors heeft.

Tot een paar jaar geleden waren er nog geen mini-drones en kocht bijna iedere HobbyPiloot een witte Phantom drone met een gewicht tussen de 500 gram en 2 kg. Onder de eerste versies, moest je zelf een DJI of GOPRO camera met gimbal op de drone monteren. Tegenwoordig koop je een DJI Phantom 2.0 drone incl. camera. Vanwege de afmetingen werden de Phantom drones veelal in een koffertje of rugzak vervoerd. De opvolger van de Phantom (de DJI AIr serie) heeft opvouwbare poten en past in een handzame schoudertas. De consumer drones kosten -afhankelijk van wat er allemaal in de bundel zit- tussen de achthonderd en elf honderd euro per bundel. Let wel, om de drone te bedienen heb je ook nog wel een tablet of smartphone nodig met de DJI Mobile App.

Er vliegen nog steeds best wel veel van deze Consumer drones in de rondte. De opnames met een Consumer drone zullen iets vloeiender zijn als die van de mini broer, maar daar staat tegenover dat je met zo’n grotere drone tientallen meters uit de buurt van mensen moet blijven. Ook is deze Consumer drone iets minder makkelijk op reis mee nemen als een Mini drone.

LET OP: In 2024 wordt alle huidige drones (zonder CE Label) die meer dan 250 gram wegen, onder dezelfde (A3) regels geschoven als die voor hele grote/zware drones gelden. Hierdoor moeten ze dan dus ook tenminste 150 meter uit de buurt van mensen blijven.

 

PROSUMER DRONES

Hobbyisten die geen concessies willen doen aan beeld/vlieg kwaliteit, vliegen vaak met een relatief zware (PROSUMER) Drone. Grotere/betere lenzen en/of sterkere motoren wegen meer en dus zijn de gebruikte drones ook wat zwaarder/groter. De grote drones (w.o. de DJI Mavic 3 van 899 gram) hebben vaak meer omgevingssensors en meer capaciteit aan boord. Voordeel hiervan is dat deze drones stabieler in de lucht hangen en beter tegen ruigere weersomstandigheden kunnen. Deze cameras zijn vaak ook voorzien van betere cameras en/of betere lenzen. Er zitten vaak ook meer technische snufjes/features in (ze kunnen bijvoorbeeld rondom de drone objecten zien en automatisch ontwijken en er zitten vaak wat meer cinematische features in). In de duurste Mavic 3 CINE zit bijvoorbeeld een 4/3 Hasselblad camera met een aparte zoom lens. Deze drones zijn over het algemeen flink duurder/zwaarder als de kleinere drone broertjes, worden veelal in een rugzak/case meegenomen en worden ook door professionele fotografen/videografen gebruikt. Een prosumer drone kost -afhankelijk van het type camera en/of afstandbediening- twee tot vier duizend euro per drone. Nb. als je accessoires en/of batterijen bij gaat kopen dan betaal je daar vaak ook meer voordan voor goedkopere drones.

 

PROFESSIONAL DRONES

Het kan echter nog gekker. Sommige hobbyisten kopen een grote/zware (PROFESSIONAL) drone die menig professionele lucht cameraman niet (nodig) heeft. Er zijn bijvoorbeeld drones (w.o. de DJI Inspire 2 van 2.2 kilogram) waarbij de camera door één persoon wordt bediend en de drone zelf door een ander wordt gevlogen. Deze drones hangen als een blok in de lucht, en komen ook als een baksteen omlaag als er iets mis gaat. Deze drones wegen veelal meer dan 2 kilo en mogen niet boven mensen vliegen. Dat laatste is dus sneu als je met deze dure drone een paar hele mooie shots van een bruiloft wilt maken vanuit de lucht. Met de juiste aanvullende opleidingen en het nodige papierwerk en planning mag dit weer wel. Je kan ook Infrarood camera’s onder deze drone hangen waarmee je bijv. reeën in het hoge gras kan spotten. Als je zo’n drone met remote controllers en batterijen op vakantie mee wilt nemen, dan heb je daarvoor wel een lompe koffer van ong. 20 kg all-in nodig (overgewicht). Een grote professionele drone kost -afhankelijk wat er in/op zit- tussen de vijf en vijftig duizend euro.